Kemal Kaptaner
Kemal KaptanerMSMB Genel Başkanı
Bursa’da, 1967 yılında dünyaya geldi. İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1994 yılında girdiği reklam sektöründe Reklam Yazarı, Proje Yönetmeni, Kreatif Direktör gibi pozisyonlarda çalıştı. Pazarlama iletişimi içerikli yazıları “İşler Kötüyse Reklam Yapın” adıyla Hayat Yayınları tarafından yayınlandı. Reklam ajanslarında çalışmanın yanı sıra (1993-1999) radyo-TV programları yaptı. 2002-2004 yıllarında, AKRA FM’de Genel Müdür olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler M.Y.O. Pazarlama programında Reklamcılık dersleri verdi. 2006 – 2012 arasında Türkiye Finans Katılım Bankası’nda, 2012’den itibaren Anadolu Ajansı ve İMKB’de Kurumsal İletişim Müdürü, Borsa İstanbul’da Danışman olarak görev yaptı. Eylül 2014’te Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü olarak çalışmaya başlayan Kaptaner, Nisan 2015’te Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Kıdemli Direktörlüğüne terfi etti. 2018 yılı Ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü görevine getirilen Kaptaner bu görevinden 2019 yılı Temmuz ayında ayrıldı. 2019 yılı Aralık ayından itibaren ANAR Araştırma Genel Müdürlüğü görevine başlayan Kaptaner, Mimar Sinan Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliğindeki Genel Başkanlık görevini 2018 yılı Haziran ayında yapılan Olağan Kongre’de Dr. Muhammet Garip’ten devralmıştır. Evli ve bir kız babasıdır.

MSMB 8. Zirve Açılış Konuşma Metni

Değerli dostlar, sevgili gençler, saygıdeğer büyüklerim.

Herkese hayırlı sabahlar…

Tam bir yıl önce 15-17 Kasım tarihlerinde Alanya’da gerçekleşen Zirvemizi “Dijital Dönüşüm” temasıyla düzenlemiştik. İtiraf etmek gerekirse dijital dönüşümün bu kadar hızlı olacağını tahmin etmiyorduk. Dört ay sonra Mart’ın ortalarında hepimiz evlere kapandık ve dünyayla irtibatımız tamamen dijital hale geldi. Alışverişlerimiz, iş toplantılarımız, dernek STK toplantılarımız,  akrabalarımızla görüntülü sohbetlerimiz ve daha pek çok şey online yani çevrimiçi oldu. Ve nihayet bu Zirvemizi de tamamen çevrimiçi yapıyoruz.

Pandemi ya da küresel salgın, kabul etsek de etmesek de insanlık tarihinde bir kırılma noktası olacak diye düşünüyorum. İnşallah hayatımız en kısa zamanda normale dönerse buna “Yeni Normal” diyeceğiz. Çünkü hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İşte bu yeni normalde Türkiye nasıl olacak? Eğitim, enerji, üretim, şehircilik, mimarlık bu yeni dönemde bizlere ne gibi çözümler sunacak? Örneğin e-ticaret ya da online alışveriş bu hızla gelişmeye devam ederse lojistik sektörü, kargo şirketleri hızlı ve hatasız hizmet verebilmek için dronlarla, İHA’larla teslimat yapacaklar. Otonom, sürücüsüz araçlarla dağıtım yapacaklar. Bazı şirketler pilot uygulamalar yapıyor malumunuz.

Tüm bu dijital dünyanın yakıtı internet… Hava gibi, su gibi, elektrik gibi artık hayatımızın olmazsa olmaz bir unsuru internet. 3G, 4G derken artık gündemimiz 5G… Bu tür konular çoğunlukla mühendislerle ilgili… Bir de yeni normalin mimarlık tarafı var tabii ki. Zirvemizde bugün ve yarın eş zamanlı iki oturum mimarlık ve şehircilikle ilgili. Yaşadığımız bu zor günlerde, özellikle büyük kentlerde apartman ya da sitelerde yaşayan pek çok insan “keşke bahçeli bir evimiz olsaydı” demeye başladı. Yaşadığımız şehirlerin ve konutların fıtrata uygun olmadığını, yaşam kalitemizin ne kadar düşük olduğunu çok acı bir şekilde fark ettik. İşte bugün ve yarın çok değerli uzmanlar ve bilim insanlarıyla bu “yeni normali” konuşacağız. Az sonra Sadettin Ökten hocamızı dinleyeceğiz inşallah. Ben de merakla bekliyorum. Yarın da Zekai Şen hocamızı dinlemek için sabırsızlıkla bekliyorum.

 

Enerji oturumunda sektörün çok deneyimli isimlerini dinleyeceğiz. Doğu Akdeniz ve Karadeniz’den yeni müjdeler beklerken diğer yandan da yenilenebilir enerjide hangi noktadayız öğreneceğiz. Üretim oturumunda Tusaş ve Eti Maden gibi ülkemizin önde gelen kurumlarının Genel Müdürleri var. Teknoloji ve Patent oturumunda kendi alanlarında çok değerli isimler konuk olacak. Mühendislik Mimarlık Eğitimi oturumunda ise seçkin üniversitelerimizin Rektörleri yer alıyor. Yine bana çok heyecan veren bir oturumu yarın sabah izleyeceğiz inşallah; Teknofest’te yarışan başarılı takımlardan temsilcilerin katılacağı Genç Mimar Sinan oturumu. Yeni Normalde Şehirler, Yapı ve Ahşap başlıklı oturumlar, bugün ve yarın sadece mimarların değil hepimizin ilgisini çekecek konuları ele alacak. Eş zamanlı olduğu için kaçırdık diye üzülmeyin, daha sonra YouTube kanalımız üzerinden izleyebilirsiniz.

Tüm oturumların izleyenler, dinleyenler için faydalı, verimli ve ufuk açıcı olmasını temenni ediyorum.

Organizasyon için yoğun çaba harcayan Mimar Sinan Mühendisler Birliği gönüllülerine, Mühendishane, Mimarhane ve Mucithane ekiplerine çok teşekkür ediyorum. Mühendishane demişken, bu faaliyetimiz 5 yılı geride bıraktı ve Kredi Yurtlar Kurumu ile de işbirliği içinde 17 ilde yıllık 1100’e yakın öğrenciye ulaştı.  Mimarhane faaliyetimiz de 4 ilde yıllık 217 öğrenciyle buluştu. Mucithane faaliyetimiz patent okuma-yazma ve yapay zeka konularında titizlikle çalışıyor. Yerli Seferberlik faaliyetimiz “Yerli ve Milli Teknoloji” felsefesiyle etkinlikler düzenliyor. Toplumsal Fayda Merkezi güncel sorunlar için çözüm önerileri sunuyor. Desteklediğimiz Teknofest takımları güzel dereceler aldı, bu da bizi gelecek için çok umutlandırıyor. Çok yakında İhtisashane faaliyetimizin de duyurularına başlıyacağız inşallah, bunu da bir müjde olarak paylaşayım. Sözlerime son verirken, şu anda YouTube üzerinden takip ettiğiniz gibi, bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edin lütfen. Hepinize sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

28 Kasım 2020
MSMB ZİRVESİ AÇILIŞ KONUŞMASI